Keresés ebben a blogban

2010. január 14., csütörtök

Vintage, retro, second hand...

Divatos szavak a fentiek, sajnos nem minden esetben használjuk közülük a megfelelőt. Sokan azt hiszik, ha a turkálóban rátaláltak egy jó ruhára az már vintage. Közel sem. Vintagenek azokat a ruhákat nevezzük, amelyek 1920-tól egészen a '70-es évek közepéig készültek. Retró mindaz, ami 1975 és 1990 között lett megálmodva és kivitelezve. A turkálók is aranybányák tudnak lenni, de ott viszonylag újabb ruhák kaphatóak néha kopott állapotban.
"A vintage eredetileg borászati kifejezés volt, a páratlan minőségű és jó év járatú borokra használták." Ma már ugyanez érvényes a ruhákra, ékszerekre is. Ne gondoljuk azt, hogy olcsón hozzájuthatunk. Például egy, a '20-as években kreált ruha többet ér, mint egy a 2010-ben divatos darab. Hasonlíthatnánk a régiségekhez, hiszen valójában azok. A régi bútorok ára is magasan szárnyal az új, préselt lemezekből készültek fölött. Igazából az idő
múlásával nemesednek a ruhák is :) A vörös szőnyegen is előszeretettel hordanak vintage ruhákat, Penelope Cruz tavaly februárban egy 60 éves Balmain ruhában vette át az Oscar-díjat. Nagy rajongó még Kate Moss (nemrég jelent meg a Vintage nevet viselő parfümje), Julia Roberts, az Olsen ikrek, és Milla Jovovich is.
A vintage lényege az egyediség, a játékosság, az érdekesség. Értéke pedig kora és minősége. Aki szerencsés és divatos nagymamája van az bátran kutathat a szekrény mélyén, biztosan talál valami kincset. Ha kaptok bepillantást ne hagyjátok ki az ékszertartót se.
A retró szintén hódít világszerte, elég a zenére gondolnunk. Amikor retró divatra gondolunk elengedhetetlen a pöttyös A- vonalú szoknya, a nagy minták, és a színek kavalkádja, sőt az állatminták, valamint az óriási bizsuk sem feledhetők. Tavaly pedig a retró másik védjegye, a bubifrizura tarolt mindenhol a nagyvilágban, Hollywoodtól Tokióig.
A divattervezők is szívesen használják a '80-as, '90-es évek divatját, a nagy válltöméseket, a fémesen csillogó színeket, gondoljunk újra a Balmainre.
Hogy mi a legjobb a retróban???-az, hogy kortalan!
A turkáló kultúra szintén elterjedt az utóbbi években, ezt mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy sokszor konganak az ürességtől a nagy, márkás üzletek és tele vannak a kis second-hand butikok. Akinek már van tapasztalata turizásban az tudja, hogy sokszor találhatunk márkás, jó állapotú ruhákat, sőt néha egész extrémeket, különlegesebb darabokat is. Használt ruhákat vásárolni egyáltalán nem szégyen, csak olcsó... ráadásul így az angol divatot is követhetjük:)

vintagewardobe.ro
vintageboutique.ro
itsvintagedarling.com
decadesvintage.com
absolutevintage.co.uk


1 megjegyzés:

  1. hm, újjabban én is szeretek turkálóba járni, pedig ritkán kapok valami jót:)

    VálaszTörlés