Keresés ebben a blogban

2010. február 1., hétfő

Worthtól Galliánóig...


Sokszor halljuk, hogy visszatért a '20-as, '70-es évek divatja, de nem mindig tudjuk, hogy mi volt az adott korszak jellemző irányzata. Kik diktálták a trendet és mit követtek világszerte a nők.
1900-ban Charles Frederic Worth, és Paul Poiret olyan ruhákat kreáltak, amelyeket fűzők nélkül is viselhe
ttek a nők. Worth volt a haute couture megalkotója, ő vezette be azt is, hogy a párizsi szabóságok megállapítsák a következő év divatszíneit és formáit. Ekkor jelent meg a dandyzmus is, olyan képviselőkkel, mint Byron, Oscar Wilde.
Az 1910-es években a ruhák alapvetően megváltoztak, amelynek oka a háború volt. A
női ruhák egyre gyakorlatiasabbak, férfiasabbak lettek és a fűzők is eltűntek. Divatba jött a sportruházat, a V-nyak és a kétszínű bőrből készült cipő. A Converse elkezdte gyártani a máig divatos All Star tornacipőit.
1920 magával hozta a charlestont és a rövid szoknyákat. Divatba jött az I-sziluett és az androgin look, ahol a derék nincs kiemelve. Hódított az a la garconne haj, a gyöngyfűzér, a jazz és a cigaretta. A kor leghíresebb "találmánya" a Chanel No.5 parfüm.
Ezek után jöhetett a Glamour-korszak, divatba jött a hollywoodi look, a csillogás, a luxus és a szőrme. A '30-as években a női derék a helyére került Nina Riccinek és Elsa Schiaparellinek köszönhetően. Az érzékiség, a nőiesség előtérbe került. A ruhák egyre sejtelmesebbek lettek.
A II. Vilá
gháború magával hozta a katona stílust, mivel a nők a fronton lévő katonák ruháiba bújnak. Ennek ellenére a Balmain és a Balenciaga gyönyörű ruhákat tevez. Christian Dior visszahozza a divat ragyogását a The New Look által.
A tűsarok, a klasszikus térdig érő szoknyák, az A-vonalú sziluett, az elegancia mind-mind az 50-es évek velejárói. A Givenchyt híressé és halhatatlanná tette az Audrey Hepburn által viselt kis fekete estélyi.
Sex, drog, rock'n'roll és flower power. Ezek voltak a '60-as évek jelszavai. Yves Saint Laurent sokak kedvence megalkotta a szafari-stílust, és a szoknyák egyre rövidebbek lettek. Divatosak voltak a térd fölé érő csizmák (go-go-boots), a baby-doll ruhák a nylon harisnyák és a h
arsány színek. Rudi Gernreich divatot teremtett a monikinivel (melltartó nélküli bikini).
Mindenki hallott Elvisről, a '70-es évek disco korszakáról, a platform cipőkről. A kor legnagyobbjai Vivienne Westwood, Sonia Rykiel, Calvin Klein és Ralph Lauren. Ezekben az években
rengeteg különböző kultúra és szubkultúra került a felszínre. Elképzelhetetlen trapéznadrág, hosszú haj és afro frizura, glam rock és görkorcsolya nélkül ez a korszak.
Az elagancia, a meghökkentő színek teret hódítanak a '80-as években. Az emberek imádnak vásárolni, sportolni. Diavat volt az aerobic, a break, a koptatott farmerek és a hajzselé. Manolo Blahnik magas szintre emelete a cipőket, Donna Karan a nőiességet, Azzedine Alaia pedig a szenzualitást.
John Galliano, hűen tükrözi a minimalista és a grunge stílu
sok keveredését az 1990-es években. Tom Ford megmutatta a világnak, hogyan adható el a szenzualitás, Gianni Versce provokatív és sexy darabokat kreált. Dolce & Gabanna nőies ruhákat álmodtak meg, míg Roberto Cavalli a hippynek hódolt sok állat(i)mintát, bőrt és tollat használt.
A 2000-es években szuperbrandek születtek. A nők sexysek és márkaőrültek. Karl Lage
rfeld újratervezi a Coco Chanel által készített táskákat. Oscar De La Renta a firts-ladyk tervezője lett, Christian Louboutin piros talpú cipőit a nők kedvencévé varázsolja, John Galliano a drámai stílus mestere lett, aki nélkül elképzelhetetlen bármelyik divathét.

6 megjegyzés:

  1. hűűűű, nem semmi! Ha jól megnézzük, lassan-lassan kezdődik minden előlről... Persze mindig egy kicsit másképp, de a lényeg ugyanaz! Nagyon tetszik ez a bejegyzésed :)

    VálaszTörlés
  2. A történelem ismétli önmagát:D kiváncsi vagyok, hogy valamikor még visszatérünk a Fred Flinstone-s divathoz is? Szerinem az is nagyon jól állna a csajokon...JÁBÁDÁBÁDÚ

    VálaszTörlés
  3. Csaba tudtad, hogy ki volt az első divattervező???? Az, aki Évának levelet adott, hogy eltakarja pőre testét :D

    VálaszTörlés
  4. hmmmm....érdekes.....vajon az első divattervezői korszak nem fog megismétlődni?:)) Nekem lehet, hogy bejönne:))

    VálaszTörlés
  5. Milyen retro-trend lesz a divat a 09 SS szezonban? Engem ez a -00-ás korszak nagyon érdekel. :)

    VálaszTörlés