Keresés ebben a blogban

2010. január 12., kedd

Nők és stílusok...


Kategorizálni eleve nem jó dolog, mivel lehet olyan, aki egyik kategóriát sem érzi magáénak, vagy mindegyikből csak egy kevés érvényes rá is. Taggart Judie és Jackie Walker( a gardrobológia doktora) az I don't have a thing to wear című könyvben mégis hét csoportra osztotta azokat a nőket, akiknek hatásuk van a divatra.
1. Klasszikus nők- nem arra kell gondolnunk, hogy unalmas nők, akik a munkahelyről az óvodába rohannak, utánna iskolába a gyerekek után, onnan pedig haza a fakanál mellé. A klasszikus nő elegáns, mindig áplolt, kissé konzervatív, de egyéniségét soha nem veszíti el. Bármit vesz magára, az sohasem hivalkodó, mindig egyszerű, de karakteres.
Ha sztárokkal akarjuk asszociálni a klasszikus nőiességet, akkor gondoljunk Audrey Hepburnre vagy épp Anne Hathawayre.
2. Természetes nők- nyitottak, nem költik a fizetésüket ruhákra, parfümökre és számukra nem elsődleges szempont a divat. Ma már az jelenti a természetességet, ha valaki nem festi a haját, nem sminkel kihívóan, nincsenek szilikon párnácskák benne itt-ott.
A természetességet hirdeti a francia Elle magazin is, mivel egyik lapszámukhoz három címlapot is készítettek a smink nélkül pózoló Eva Herzigova modell, Monica Bellucci és Sophie Marceau színésznők képeivel.
3. Modern nők- számukra aranyszabály, hogy a kevesebb néha több. Mindig képbe vannak a trendekkel, stílusosak, szofisztikáltak, nem tűrnek semmit, ami korlátozni akarja őket.
Modernségről nemcsak a XXI. században beszélhetünk, hiszen Coco Chanel volt a modern nő megalkotója. Coco nagy hatással van mai napig a divatra és a nőkre is. Mondásait idézik most is a modern nők lapjai.Vagy gondoljunk Sissire, aki szintén modern volt és újított.
4. Romantikus nők- nosztalgikusak, nőiesek és szeretik a hagyományokat. Egy romantikus nő finom anyagú, lágy esésű ruhákat hord, amelyek általában karcsúsítottak, hogy mégjobban kiemelje törékenységét. A pasztellszínek, a kis- vagy nagyvirágmintás ruhák mind megtalálhatók a gardróbjában egy romantikus nőnek. Ők vonzó finomságban élik meg mindennapjaikat.
5. Divatra vadászó nők- ők azok, akik mindig lépést tartanak a divattal, de saját egyéniségüket viszik ruháikba. Olyan ez, mintha egy csodás cipő életre kelne, ha egy karakteres nő lábán van, de meghal, ha viselője bizonytalan. De elég a
Sex and the city-re gondolnunk és máris körvonalazódik bennünk Carrie Bradshaw által, hogy milyen egy divatéhes nő, akinek stílusa és karaktere sok nő kedvencévé vált.
6. Szeszélyes nők- művésziek, bohémek, kreatívak, olyanok, mint egy kaméleon, akit egyik nap még szőke hosszú hajjal látunk, másnap meg már meg sem ismerjük vörös fürtjeivel.
''Kreatív és kalandvágyó személyiség. Bátor, nyílt és titokzatos egyszerre. A bohém típusú nő intellektuális, extravagáns és senkire sem hasonlít. Gyakran nem a körülményekhez illően öltözködik, inkább a saját feje után megy. Szereti az ékszereket, elsősorban az egyedi vagy a saját kreációit részesíti előnyben, és azok mindig misztikusságát tükrözik.''
Karafiáth Orsolya (író) is bővíti a bohém nők táborát.
7. Drámai nők- imádják a luxust, a csillogást, és ha táskáján ott virítanak azok a bizonyos logók.
Szeretik a 'végzetasszonya' titulust és mindent megtesznek azért, hogy amit felvesznek azon látszódjon a minőség. A végzet asszonyának legnagyobb fegyvere az igazán markáns piros rúzs. Ruháiban a feketét kombinálja élénk színekkel. Magyarország legismertebb femme fataleja Karády Katalin színésznő volt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése